Als je betrokken bent bij een ongeval, is er bijna altijd sprake van schade. Denk hierbij niet alleen aan een auto-ongeluk, maar ook aan een ongeval op je werk of schade door een medische fout. De schade wordt in 2 categorieën onderverdeeld:
- materiele schade: deze schade is direct in geld uit te drukken. Het omvat kosten die je moet maken voor bijvoorbeeld medische behandelingen of beschadigde eigendommen.
- immateriele schade: dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Het is een vergoeding voor de emotionele impact van bijvoorbeeld pijn, verlies van levensvreugde, hinder en ongemak.
Alle problemen waarmee je na een ongeval te maken krijgt, kunnen worden vertaald naar een schadecomponent. Als er een aansprakelijke partij is, kun je deze schadecomponenten verhalen. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen de hypothetische situatie zonder ongeval en de situatie met ongeval. Het verschil tussen beide situaties wordt als schade beschouwd.
Schadevergoeding
Als een ander verantwoordelijk is voor het letsel, heb je recht op een schadevergoeding om de geleden schade te compenseren. Er zijn echter bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden om aanspraak te maken op een schadevergoeding. Zo moet bijvoorbeeld de tegenpartij de aansprakelijkheid erkennen.
De hoogte van de schadevergoeding hangt volledig af van de situatie. Als je bijvoorbeeld (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geworden of je hebt levenslang huishoudelijke hulp nodig, zal de vergoeding uiteraard hoger zijn dan in een situatie waarin je alleen een litteken hebt.
De letselschade specialisten van het FMES nemen de taken van je over in het proces naar het verhalen van je schade, en zullen bekijken of je er in aanmerking voor komt.